Pagina de istorie: Ziua în care Gheorghe Șincai a trecut la cele sfinte

Pe data de 2 noiembrie 1816, trecea la cele sfinte marele cărturar Gheorghe Șincai. Decesul său a fost înregistrat într-o parohie greco-catolică din Slovacia de azi. În toamna anului trecut, Gheorghe Șincai a fost adus, simbolic, acasă, în comuna Râciu, județul Mureș, locul în care s-a născut, scrie RFI în Pagina de istorie.

Gheorghe Șincai, unul dintre cei mai importanți cărturari din prima generație a Școlii Ardelene s-a născut pe 27 februarie 1754, la Râciu de Câmpie, pe atunci aflat în Comitatul Turda, acum în județul Mureș. De fapt, familia Șincai se trăgea din satul Șinca Veche din Țara Făgărașului.

Gheorghe Șincai a fost și călugăr bazilian, luându-și numele de Gabriel.  Era poliglot: știa șase limbi străine.

A fost director al învățământului greco-catolic din Transilvania și autorul unor manualele fundamentale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul. A elaborat, alături de Samuil Micu, prima gramatică tipărită a limbii române.

Conflictul cu episcopul Ioan Bob

În 1782, când la Blaj a fost numit episcop Ioan Bob, acesta a fost primit cu ostilitate de către călugării bazilieni, dintre care făcea parte și Gheorghe Șincai. Doi ani mai târziu după această numire, Șincai a plecat, în semn de protest de la Mănăstirea Buna Vestire din Blaj.

Mai mult, a trimis memorii guvernului Transilvaniei, în care se plângea de corupția și nepotismul de la conducerea bisericii.

La rândul său, Ioan Bob reclama la guvernatorul Gheorghe Banffy că Șincai se bate cu oamenii, nu își face inspecțiile cum trebuie, ba mai mult, se face de rușine în fața elevilor, venind beat la orele de inspecție.

În 1794, episcopul Ioan Bob a cerut chiar arestarea lui Gheorghe Șincai și destituirea sa din funcția de director de școală. După ce a stat câteva luni în temniță, a fost eliberat.

Autoexilul

Pentru că fusese dat afară din școală, Șincai a plecat la Viena, să își caute dreptatea. Însă nu a găsit-o nici acolo, așa că s-a autoexilat pe moșia contelui Vass, de la lângă Kosice, pe teritoriul Slovaciei de azi, unde timp șase ani i-a învățat carte pe copiii acestuia.

În anul 1811, încheie lucrul la cea mai valoroasă lucrare a sa, scrisă sub forma analelor, „Hronica românilor și a mai multor neamuri în cât au fost ele așa de amestecate cu românii, cât lucrurile, întâmplările și faptele unora față de ale altora nu se pot scrie pe înțeles, din mai multe mii de autori, în cursul de 34 de ani culese…”.

Lucrarea nu a fost publicată în timpul vieţii lui Şincai, care s-a stins din viață în Slovacia, la vârsta de 62 de ani.

În 25 octombrie 2019, marele cărturar Gheorghe Şincai s-a întors, simbolic, acasă, în România, la 203 ani de la moartea sa. O delegaţie de oameni de cultură din Transilvania s-a dus în satul slovac Svinica, acolo unde şi-a găsit sfârşitul ilustrul cărturar român.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Citiți despre Mantia Reginei Maria de la încoronare AICI.

Related posts

Leave a Comment